Roma konyha

Roma konyha

Erdély – Ahogyan a romák elvárják egymástól a jellegzetes öltözködési szabályok betartását, ugyanúgy az ételnek is, amelyet a romnyik. főznek és vendéglátáskor felszolgálnak, „cigány ételnek” (románo xáben) kell lennie. Noha a cigány konyha alapvető jellegzetességei megegyeznek a magyaréival, mivel mindkettő a törökök befolyásolta konyhák nagy családjába tartozik, sajátosan megkülönbözteti amattól az a szigor, amellyel a romák bizonyos szabályok betartásán őrködnek. Az őrölt piros paprika és az állati zsiradékok a legtöbb roma étel nélkülözhetetlen részei. A paprika ízt, erőt (zor) és vörös színt ad az ételnek. Az ételt szárított és őrölt paprika helyett paradicsommal is készíthetik, ekkor friss piros paprikát szolgálnak fel hozzá.

Férfiak között a fehér bort is szokás egy csipetnyi szántott, csípős piros paprikával vadítani. A paprikáról azt tartják, hogy megtisztítja a testet a káros anyagoktól és a betegségtől, erőt és ezáltal szerencsét ad az embernek.

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

É tulajdonságai miatt a férfiak szívesen adják feleségüknek is terhessége alatt, és előszeretettel ajánlják férfitársaiknak betegség idején. Az újabb magyar konyha bizonyos elemeit, így például a tejfölt, elutasítják, amiben a tejtermékek és a fehér színű ételek iránti ellenérzésük nyilvánul meg. A romák hasukat csapkodva szokták illusztrálni, milyen kedvezően hatnak a test terebélyesedésére a zsírban forgatott ételek. Sok egyéb mellett ebben az elfogyasztott étel mennyiségét és minőségét jelző gesztusban is kifejeződik az az általánosan vallott nézetük, hogy a romák, minden látszat ellenére, jobban élnek a gázsóknál.

A roma ételek nagyrabecsülése ellenére a szegénység igen szigorú korlátok között tartja a legtöbb család napi étrendjét. A legtöbb roma hétről hétre ugyanazokat az olcsó felvágottakat és nemszeretem húsokat szerzi be. Ám akármilyen szegény is a család, a jó feleségnek kötelessége gondoskodni róla, hogy némi hús mindig jusson a férj és a gyerekek tányérjára. A roma ugyanis nem szívesen eszik zöldségféléket, mivel nézete szerint ezek nemcsak hogy nem erősítik, de még el is gyengítik a férfit.

Submit a Comment