Öltözködés

Öltözködés

Erdély – A helyes beszéd a románesz egyik követelménye, a másik az illő megjelenés. A romák öltözéke és megjelenése annyira egyöntetű, hogy Harangoson elsősorban az oláhcigány viselet alapján különböztetik meg őket más cigányoktól és a magyaroktól. Valamennyi roma férfi bajuszt visel, és egyiküknek sincs szakálla, sőt ha szakállas férfit látnak, hosszan gúnyolódnak rajta, mit meg nem enged magának a „bolond gázso” (dilo gázso). A fiatal legények jóval szabadabban öltöznek apjuknál, és szenvedélyesen követik a legújabb divatot. A fiatalember fizetése, míg otthon lakik, általában drága és a falusi viszonyokat tekintve igen kevéssé praktikus ruhákra folyik el.

Amikor azután megnősül és intenzívebben vesz részt az idősebb férfiak dolgaiban, úgy tűnik, fokozatosan átveszi a hagyományos cigány ruházat elemeit, a lovon járó nemesek öltözékére emlékeztető ruhadarabjait, a csizmát, a térdnadrágot, a mellényt.

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

A igányasszonyok kötényét egyöntetűen rózsák díszítik. A szebb darabjaikat cikkcakkos vagy fogazott szegély díszíti, amelyek hátul részben, elöl pedig teljesen takarják a nők szoknyáját. A nők még télen is szívesebben viselnek derékig érő ujjast, mint hosszú kabátot. Az asszonyok gyakran hordanak kötényükkel vetekedő hosszúságú, háromszögbe hajtott, hajukat teljesen eltakaró kendőt, amelyet otthon hátrakötnek, hazulról elmenve pedig álluk alatt csomóznak meg. A fiatal és középkorú nők leggyakoribb színe a vörös, a sárga és a kék. Az idősebb asszonyok sötétebb színekbe öltöznek, így barnába, de leginkább zöldbe, s ruhájukat sem annyira feltűnő virágok, inkább stilizált motívumok díszítik.

Általában mindenfajta egybeszabott ruhadarabot, egyrészes ruhát, amely nem különíti el a felső és az alsó részt, hangos kritikával illetnek, csúnyának (zsungályi) minősítenek. A hosszú kabátot ugyancsak nem viselheti más idősebb nőkön és férfiakon kívül. A nők öltözködésében fontos kritérium, hogy világos elválasztó vonallal különböztessék meg a test felső és alsó részét. A legtöbb hajadon cigánylánynak nincsen módja arra, hogy olyan divatos ruhákhoz jusson, mint a legények, jóllehet egyes gazdag családok remekbe készült, indiai stílusú, aranyiaméval díszített öltözetet vásárolnak ünnepi alkalmakra.

Submit a Comment

SEO Ajansı