Bodnárné

Bodnárné

Bodnárék módos, a polgárosodás útján megindult parasztok, földjeiken cselédek, napszámosok hada dolgozik. A nagyobbik Bodnár fiú, János egy a béresek közül, megállás nélkül, fáradhatatlanul robotol, reggeltől estig gürcöl, nehéz fizikai munkát végez, egymaga viszi a vállán az egész virágzó gazdaságot. Még sincs becsülete az anyja előtt. A kisebbik Bodnár fiú, Péter viszont az édesanya dédelgetett, agyonajnározott gyermeke, akinek mindent szabad, akit minden földi jóval ellát. Úr, nadrágos ember, az élet napos oldalán jár.

Frissen végzett mérnök, akinek a diplomája tetemes költségbe került. Feneketlen gyűlölettel acsarkodik a nagyobbik fiú a fiatalabbra. János szinte könyörög egy kis megértésért, kétségbeesetten vágyódik az anyai szeretet után, és sóvárogva várja a jó szót, az elismerést, a hátba veregetést, de ezek helyett csak ledorongolást kap.

  1. Bodnárné 1. Németh László
  2. Bodnárné 2. Németh László
  3. Bodnárné 3. Németh László
  4. Bodnárné 4. Németh László
  5. Bodnárné 5. Németh László
  6. Bodnárné 6. Németh László
  7. Bodnárné 7. Németh László
  8. Bodnárné 8. Németh László

Péter természetesnek, magától értetődőnek veszi, hogy körülötte forog a világ, neki mindent szabad, két kézzel szórhatja a pénzt, mert őt bálványozza az anyja. Amikor János féltékenységi rohamában megöli öccsét, akkor már Bodnárné fölöslegesen kapkod fűhöz-fához, hiába hajtogatja eszelősen, hogy legalább az egyik fia maradjon meg, ha már a másik meghalt.

Odáig jut el, hogy istenített fia holttestét meggyalázza, mert szeretné megmenteni a másikat, akire idáig ügyet sem vetett. Túl későn ébred rá, két gyermeke van, a dráma végén mindkettőt elveszíti.

Submit a Comment