Schindler listája

Schindler listája

Történtek már próbálkozások a holokauszt bemutatására a filmvásznon, de amit Steven Spielberg alkotott 1993-ban, az mérföldkőnek számított nemcsak a háborús témájú alkotások történetében, hanem az egész filmművészetben. Soha egyetlen mozi előtte (és azóta sem) ábrázolta ilyen elementáris erővel a genocídiumot. Hogy háborús film-e a Schindler listája, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki életrajzi drámának véli, ám ne feledjük: ez a mozi mindössze a háború éveiben mutatja be Schindlert, úgy, hogy minden tette és a körülötte zajló minden esemény a világégés közvetlen következménye, így annak kell elfogadnunk. Oskar Schindler, a hedonista üzletember azonnal kiszimatolja a pénz szagát a világháborúban.

Lengyelországban a gettóba hurcolt zsidó bankároktól kapott kölcsönből beindítja zománcáru gyárát, felvesz egy zseni könyvelőt Itzhak Stern személyében, aki jó tippet ad neki: dolgoztasson zsidó munkásokkal, mivel azok kevesebbe kerülnek, mint a lengyelek.

A gyár aztán messze túlmutat eredeti céljain: a zsidók menedékévé válik, és Schindlernek egy idő után már egyáltalán nem a profit a fontos. Amikor megkezdődik a deportálás Auschwitzba, a mágnás szinte minden pénzét felteszi ara, hogy a nála dolgozó mintegy 1100 zsidót megmentse. Így készül el a híres lista, amely az életet jelentette az eredetileg gázkamrába irányított zsidók egy csoportjának. Ők és Schindler is túlélték a háborút, sorsuk pedig végképp összefonódott… Spielberg tíz éven át tipródott, hogy kivel és hogyan forgassa le a filmet. Talán ő sem volt biztos magában, talán félt a kudarctól, attól, hogy senki nem fog elfogadni egy ennyire kényes témájú drámát tőle, aki Cápákat és Indiana Jonesokat rendez.

A rendezést felajánlotta Scorsesenek ás Polanskinak is, de egyikük sem akart a filmmel foglalkozni. Így aztán Spielberg vett egy nagy levegőt, megkereste Steven Zaillian forgatókönyvírót, aki teljesen megérdemelten kapott Oscart azért, mert Keneally finoman szólva sem kiemelkedő könyvéből egy fantasztikus adaptációt hozott össze. Ekkor már belevághatott Spielberg élete főművébe.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Submit a Comment

SEO Ajansı