Jákob lajtorjája

Jákob lajtorjája

A Jákob lajtorjája tulajdonképpen magával a halállal foglalkozik. Legfőbb mondanivalója: békéljünk meg a halállal. Jacob Singer, e psziho-thriller főszereplője vérbe fagyva fekszik a vietnámi dzsungel kellős közepén és retteg. Retteg az elmúlástól, a haláltól. Singer tulajdonképpen a poklok poklát járja meg. Erre utal például a film elején a metróban lévő plakát, amit Jake legelőször megpillant. Piros betűkkel díszeleg rajta a felirat: ‘HELL’ azaz pokol. A metró jelképesen a pokolba viszi, ahonnan nincs szabadulás. Utalás erre, hogy a Bergen Streeti metrómegálló zárva van és Jake sehogyan sem tud kijutni, keresi a kijáratot.

Jacob nincs tisztában állandó látomásaival. Volt vietnámi társai titokzatos halált halnak. Ők valóban meghaltak már Vietnámban. Vannak azonban társai, akik szintén látomásokra panaszkodnak.

Először segítenek Jake-nek kideríteni, hogy ezt mi okozhatja, ám kis idő elteltével bejelntik, hogy ők ezzel többet nem foglalkoznak. Ők nem halnak meg, de Singernek mennie kell! Aztán majd eldől, hogy a mennybe, vagy a pokolra jut. Menny és Pokol. Jake 42 fokos láza, amiről később azt mondja: “Majdnem elégtem.” Jakob ‘védőangyala’ Louis, a csontkovács: “Ha megbékélsz a halállal, a démonok angyalokká válnak” – mondja. Louis próbálja Jacobot megmenteni, még a Pokol elől is.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Submit a Comment