The Weiss Family 3.

The Weiss Family 3.

Több mint húszmillió német ismerte meg 1979. január 22. és 26. között a Holocaust című amerikai tévésorozatból a Weiss nevű, zsidó orvoscsalád kínszenvedésének történetét. A német napilapokban, folyóiratokban, a televízióban és a rádióban egymást követték a hosszú időn át elhallgatott témával foglalkozó írások és műsorok. Rudolf Augstein így jellemezte sok német magatartását: “Náci múltamról nem szívesen beszélek”. Az illetők ezután kijelentették, hogy úgymond semmit nem tudtak a nácik által elkövetett bűntettekről, nyomban kétségbe vonták azok valóságtartalmát, de ugyanakkor beismerték: “A háború érzéketlenné tett. Aztán hirtelen rádöbbentem, hogy egész idő alatt csak a magam és a családom sorsával törődtem. A zsidók sorsa kívül maradt látóteremen”.

A Holocaust című amerikai sorozat, a Weiss család története nem az egyetlen film, amely az 1970-es évek végén a német nácizmussal foglalkozott.

Alkalmas volt azonban arra, hogy nagy tömegeket szólítson meg. Talán csak akkor érett meg az idő rá, hogy a német nép szembenézzen a történtekkel. Sok egykori náci még élt, sőt, magas beosztásokban dolgozott, s a következő nemzedékekre súlyos teherként nehezedett a múlt és a hallgatás.

Úgy tűnik, egy amerikai produkciónak kellett megszületnie ahhoz, hogy széles körű vitát indítson el a nácizmusról – ekkora sikerre azonban senki nem számított.

A hatalmas és elismerő visszhang ellenére a sorozat vetítése után még hosszú időn át folyt a vita arról, hogy egy ennyire bonyolult témát szabad-e erősen leegyszerűsített hollywoodi filmben feldolgozni. Csahogy mégis ez a hollywoodi alkotás volt az, amely a tragédiát milliók számára emberi közelségbe hozta, és felfoghatóvá tette a látszólag felfoghatatlant.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Submit a Comment