Az öreg halász és a tenger

Az öreg halász és a tenger

Az író reprezentatív műve, amelyért 1954-ben Nobel-díjat kapott. Santiago, a kubai halász kissé fáradt, majdnem primitív ember. A 20. század irodalmának igazi hőse. Nyolcvannégy napi sikertelen halászat után újra tengerre száll, s valóban sikerül elfognia egy óriási marlint. Három napig küszködik vele a tengeren, de a cápák megfosztják zsákmányától, s nem visz haza mást a kikötőbe, csak a nagy hal csontvázát. A regény az emberi bátorság, helytállás és akaraterő himnusza. „Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet” – mondja Santiago.

Kevés felemelőbb igazságot mondtak még ki az emberről. Hemingway varázsos, az élőbeszédre emlékeztető stílusa drámai feszültségeket teremt a műben.

 1. Az öreg halász és a tenger 1. Ernest Hemingway
 2. Az öreg halász és a tenger 2. Ernest Hemingway
 3. Az öreg halász és a tenger 3. Ernest Hemingway
 4. Az öreg halász és a tenger 4. Ernest Hemingway
 5. Az öreg halász és a tenger 5. Ernest Hemingway
 6. Az öreg halász és a tenger 6. Ernest Hemingway
 7. Az öreg halász és a tenger 7. Ernest Hemingway
 8. Az öreg halász és a tenger 8. Ernest Hemingway
 9. Az öreg halász és a tenger 9. Ernest Hemingway
 10. Az öreg halász és a tenger 10. Ernest Hemingway
 11. Az öreg halász és a tenger 11. Ernest Hemingway
 12. Az öreg halász és a tenger 12. Ernest Hemingway
 13. Az öreg halász és a tenger 13. Ernest Hemingway
 14. Az öreg halász és a tenger 14. Ernest Hemingway
 15. Az öreg halász és a tenger 15. Ernest Hemingway
 16. Az öreg halász és a tenger 16. Ernest Hemingway

Az öreg jelző fontos szerepet kap a kisregényben. Santiago öreg, számára minden csak múlt, minden csak volt. Fiatalsága is múltidő már. Keze, látása meggyengült. Ami élővé teszi mégis alakját, az érdeklődő, nyitott tekintet. Santiágót mégis öregsége jogosítja fel néhány szerepre: tapasztalata hozzásegíti, hogy mester legyen. Mások oktatója. Tanítványa van Manolin, aki tisztelettel tekint öreg mesterére.

A mester és tanítvány közötti kapcsolat pozitív példáját láthatjuk kettejük esetében. A halász mesterség szintén nagy jelentőséget kap a műben. Hemingway hidat teremt a múlt és a jelen között, megnevezi a történelemből ismert legrégebbi halászt, San Pedrot, aki Szent Péterrel azonosítható. San Pedro is halász volt. De halász a mestersége annak az ismert baseball játékos apjának is, aki nagy népszerűségnek örvend a településen. Így a halászatot nemcsak ősrégi kenyérkereső foglalkozásnak tekinti az író, hanem a 2 személy említésével rangot ad neki. Santiagonak különös kapcsolata van a tengerrel.


Submit a Comment