Egyre távolabb

jún 6, 2018 by

Egyre távolabb

lu_logo_256pxSarah Polley-val a magyar közönség először a Váratlan utazás ifjú hősnőjeként találkozhatott. Polley az Egyre távolabb forgatókönyvét Alice Munro Oda-vissza című novellájából készítette. A történet szerint Fione és Grant negyven éve házasok. A nőt Alzheimer-kór támadja meg, így kénytelen otthonba vonulni. Mikor Grant az egyhónapos szoktatási idő után meglátogatja, felesége nemhogy nem ismeri meg, de már egy másik férfit szeret. Grant végül nem marad egyedül a bajban, Fione új kedvesének felesége, Marian ugyanazon megy keresztül, amin ő. Hogyan lehet feldolgozni, hogy az ember akit szeretünk, lassan elveszti önmagát, a velünk és a világgal való kapcsolatát?


A nálunk kevésbé ismert Gordon Pinsent csodálatos játékkal vetíti elénk Grant sokdimenziós karakterét, a férfiét, aki hosszú évek alatt tanulta meg, mit jelent közel lenni ahhoz, akit szeretünk, és mit jelent önként lemondva róla esélyt adni neki a boldogságra. A többi színész is remek. Julie Christie és Olympia Dukakis a tőlük megszokott színvonalon brillíroznak, de a mellékszerepekben is nagyszerű alakításokat láthatunk: különösen tetszett Wendy Crewson a látszólag érzéketlen igazgatónő szerepében.

Polley filmje lassan bontja ki a történetet, teljes mélységükben ábrázolja a szereplők közötti kapcsolatokat. Kifinomult arányérzékkel dolgozik, csendes a happy end, a történet szerencsére nem fordul át giccsbe. A rendezőnőnek volt kitől tanulnia. A film egyik producere a rendező Atom Egoyan, akivel Polley színészként már többször dolgozott együtt (Exotica, Eljövendő szép napok, Felícia utazása).

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.