1964s Express

jún 1, 2018 by

1964s Express

„Megállóhely 1964”: KRONOLÓGIA » A londoni Népszava anyagi nehézségek miatt megszűnik. Beszünteti működését a brüsszeli Nagy Imre Intézet is. VI. Pál pápa történelmi jelentőségű látogatása Jordániában és Izraelben: ő az első katolikus egyházfő, aki a Szentföldön jár. Innsbruckban megnyitják a IX. téli olimpiai játékokat. Nagy-Britannia és Franciaország megegyeznek, hogy a Csatorna alatt vasúti alagutat építenek. Az NDK légterében szovjet vadászgépek lelőnek egy amerikai repülőgépet. Az eset óriási nemzetközi botrányt kelt. A háromfős amerikai személyzetet március végén a zónahatáron átadják az amerikai hatóságoknak. Szovjet párt- és állami küldöttség látogat Magyarországra. Április 3-án Kádár Jánost Lenin-renddel és a „Szovjetunió Hőse” aranycsillagával tüntetik ki. Dorogon megnyílik az ország első önkiszolgáló ABC-áruháza. Megnyílik a New York-i világkiállítás. Budapesten felállítják az első utcai automatákat. Magyarország és Csehszlovákia között megindul a menetrend szerinti autóbusz-forgalom.

music-expressL. B. Johnson amerikai elnök aláírja azt a polgárjogi törvényt, amely megtiltja a faji diszkriminációt. A Ranger–6 elnevezésű amerikai űrszonda leszáll a Holdra, és képeket sugároz onnan. Nyilvánosságra hozzák VI. Pál pápa első, Ecclesiam Suam kezdetű enciklikáját, melyben kifejezi készségét a nem katolikus kereszténységgel való párbeszédre. Az NDK minisztertanácsa engedélyezi, hogy a keletnémet nyugdíjasok évente egy alkalommal, maximum 4 hetes időtartamra felkereshetik nyugat-németországi, illetve nyugat-berlini rokonaikat. Tokióban rendezik a XVIII. nyári olimpiai játékokat. Az első kísérleti atomrobbantás végrehajtása Kínában.

music-expressA Vietkong erői behatolnak Dél-Vietnamba: Saigontól 20 km-re egy repülőteret támadnak meg. A hivatalban lévő L. B. Johnson – az Egyesült Államok történetében egyedülálló arányú – győzelmet arat az elnökválasztásokon. Törvényerejű rendelet intézkedik arról, hogy a háborús bűntettek 20 év után sem évülnek el. Budapesten felavatják az új Erzsébet-hidat, amelyet 1960-tól építettek. A Nobel-békedíjat Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos kapja. Nagyköveti szintre emelik Magyarország és Ausztria kapcsolatait. Újabb politikai pereket indítanak Magyarországon. A Legfelsőbb Bíróság ítéletet hirdet Matheovics Ferenc, az 1949-ben feloszlatott Demokrata Néppárt képviselője, és társai ügyében, akiket államellenes összeesküvéssel vádolnak. Tíz hónaptól tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélik őket.

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.