1961s Express

1961s Express

„Megállóhely 1961”: » …A fiatalok világszerte abbahagyták a köldöknézést, helyette azon kezdtek gondolkodni, hogyan leheten megváltoztatni a világot. A módszerek gyakran meglepőek és sokkolóak voltak. Feje tetetejére állították a divatot, s ezzel a társadalmat is… Az évtized nyugodtan indult, az eljövendő viharnak csak apró jelei látszottak. A “másként gondolkodók” egyre többen lettek, ám az emberek nagy része még jól érezte magát a Kennedy-korszakban. Jackie Kennedy pedig visszafogott Chanel-kosztümjeiről és gyengédségéről volt híres. Az emberek szomjaztak az önkifejezésre és a társadalmi szabadságra.

A Chanel-kosztümöt hamarosan a kísérletező divat váltja fel, aminek például Mary Quant volt az úttörője. Ő volt az, aki először hordott miniszoknyát, s ő volt a geometrikus minták egyik fő népszerűsítője.

music-expressAhogy az emberek érdeklődni kezdtek a hold iránt, a divatot is egyre jobban befolyásolta az űr. De a tervezők nemcsak előre néztek: divatba jött a régi és a más népek kultúrája. Az évtized végén a hippi-mozgalom is szárnyra kapott, s a virággyerekek természetközelibb divatot követeltek. A cipők is a színekkel, anyaggal, formával és stílussal való buja kísérletezést mutatták. Sok matróna nem volt hajlandó lemondani a tűsarokról, de a fiatalok örömmel magukávé tették az összes csizmát, szandált és cipőt, amit a tervezők kitaláltak. A citrusszínű szandáltól a szivárványszínekben játszó “űrcsizmán” át az Edward-korabeli papucsig minden eladható volt.

music-expressNépszerűek voltak a különböző gombokkal, csattokkal díszített papucscipők – a kevésbé jómódúak számára cserélhető csattal, amivel minden ruhához illővé varázsolták a lábbelit. Nancy Sinatra dala az “Ezek a csizmák járásra termettek” (These Shoes Were Made For Walking) népszerűvé tették a go-go csizmákat. A csizma fehér, lapos sarkú változatát eredetileg Andres Courregges tervezte. Mások mindenféle színnel és anyaggal készítették,s akár combközépig is érhetett. Az emberek odavoltak ezekért a dolgokért: kémfilmek, nagylemezek, színes tévé, pop art, az űrkorszak, miniszoknya, forrónadrág, popzene, gördeszkázás.

Submit a Comment