Carandiru 2.

máj 5, 2018 by

Carandiru 2.

Latin-Amerika legnagyobb börtönében káosz uralkodik: a megengedettnél majd kétszer annyi rabot zsúfoltak össze, terjed a TBC és kibontakozóban egy AIDS járvány is. Ám a fegyencek lázadása csak tovább ront a helyzeten. A zendülés leverésére kivezényelt rendőrök 111 elitéltet koncoltak fel, állítólag önvédelemből. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel… Hector Babenco rendező ismét felkavaró társadalmi problémát választott témául: az utcagyerekek nyomorúságos életét bemutató Pixote című munkája után, most egy 1992-ben lezajlott véres eseménysorozatot dolgozott fel filmjében, a Carandiruban. A cím beszédes, hiszen a Carandiru nem más, mint Sao Paulo, Dél-Amerika leggazdagabb városának a fogháza. Itt dolgozott tizenkét esztendőn át Drauzio Varella börtönorvos, kinek elbeszéléséből ismerhetjük meg a történetet. A cselekmény 1992-be repít vissza minket, mikor a fogda legvészesebb idejét élte.


poster
Carandiru 2.
00:00
--
/
--

Falain belül a megengedett négyezer rab helyett közel hétezer ötszáz szorong, és olyan betegségek pusztítanak, ami ellen lehetetlen a védekezés. Tombol a TBC, a leptospirosis, a kachexia és a kibontakozóban egy AIDS járvány is. A néhány négyzetméteres tömlöcökbe nyomorított elítéltek között egyre több a feszültség, és az egyetlen nyomós érv a kés, ami a szívben landol. A közösség mindössze egy dologban ért egyet: a doktorban meg lehet bízni, mert jó ember. Egy hétvégén azonban elindul a pokol.

Herctor Babenco dokumentarista ihletésű munkájával olyan világba csöppenünk, amit jó érzésű ember elképzelni sem bír. Az íratlan szabályokat a bentlakók alkotják, akiknek nagy részét gyilkosság miatt ültették hűvösre. A hierarchia természetesen itt is működik: a ranglétra alján állók tucatjával szoronganak bűzös cellájukban, míg a helyi királyok saját lakosztályukban árulják a drogot és élvezik az életet…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.