Precious – A boldogság ára

feb 14, 2018 by

Precious – A boldogság ára

A címbeli Precious egy erősen túlsúlyos, 16 éves fekete kamaszlány, aki a harlemi gettóban él munkanélküli anyjával, aki rabszolgaként bánik vele, ráadásul a lány épp második gyermekét várja – mégpedig a saját apjától. „Szeretnék sovány, fehér és szőke lenni, szeretnék táncolni. Anyám azt mondja, még ha tudnék, akkor sem lenne kíváncsi senki arra, ahogy a nagy seggemet riszálom.” Az olvasni alig tudó lány élete azonban egy csapásra megváltozik, mikor kirúgják az iskolából, és egy hátrányos helyzetűek számára fenntartott alternatív iskolába kerül. A film mégsem válik egy sablonos „hátrányos helyzetű tinédzser felemelkedése” történetté. Sőt, a konfliktusok inkább csak fokozatosan szaporodnak, ahelyett, hogy megoldódnának… Kevés rendezőnek sikerül a kegyetlen valóság megrázó képét érzékeny, finom húrokat megpendítő drámával ötvöznie. Daniels filmje (és az alapjául szolgáló regény) a legtöbbet talán Tony Richardson Egy csepp mézéből (és az alapjául szolgáló színdarabból) merít – a terhes kamaszlány és zsarnoki anyjának története, mely a gondokkal terhelt családi fészekből való meneküléshez vezet.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr


Precious – akárcsak Jo – ártatlan elszenvedője a körülötte zajló viharoknak. A rendező nem köntörfalaz: egyértelműen elutasítja a mainstream amerikai filmgyártás feketékről festett, szándékoltan polkorrekt imázsképét, helyette húsba vágóan veti szemünkbe a szomorú gettóvilágot. Precious anyjának figurája, aki szándékosan nem keres munkát, és kizárólag a segélyekből hajlandó élni, totális antitézise a feltörekvő, emancipált afro-amerikai figurájának (amit a filmben Precious leszbikus tanárnője reprezentál).

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.