Oroszlán

jan 14, 2018 by

Oroszlán

Az Oroszlán nem Bollywood-ihlette zenés dráma, hanem egy becsületesen elmesélt és megrendezett, mélyen emberi történet. Amint az Oroszlán első percei lepörögnek a vásznon, az előítéletek gyorsan elillanhatnak a néző fejéből. Sehol nincsenek a népzenei motívumokkal tarkított, indiai síkságot hosszan pásztázó, színekkel telített totálok, helyettük az ambienten edzett Dustin O’Halloran és a kísérleti zongorista Hauschka tételei szólnak, illetve az enyhén szürkésbarnásra fakított és sötétített, szabadabban mozgó kameraképek nem időznek, nem esztétizálnak a valahol Észak-Indiában levő kisváros munkástelepén és nyüzsgő piacán, ahol az alig öt éves Saroo picivel idősebb testvérével kóvályog. Félárvák, segíteniük kell anyjuknak a kőfejtésben, néhanapján pedig szenet lopdosnak a vonatról, amit a piacosoknak adnak el.


Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Az egyik vonatút alkalmával Saroo-t magára hagyja a testvére. A srác egy üres szerelvény fülkéjében húzódik meg éjszakára, ami hajnalban, az alvó Saroo-val Calcutta felé indul. A gyerek másfélezer kilométerre kerül otthonától, tétlenül rója a veszélyes utcákat, bengáli révén hindiül nem beszél, nem tudja elmagyarázni, hogy mit akar, embercsempészek és rendőrök zaklatják. Végül egy intézetbe kerül, ahonnan egy gyermektelen ausztrál házaspár veszi örökbe. A rendező és Greig Fraser operatőr thrillerszerűre hangolta a játékidő szinte felét felölelő sötét kalandot, amelyről talán a Gettómilliomos felszabdalt flashbackjeinek képi világa köszön vissza, de manírok nélkül.

Mindez csak technikai segítség ahhoz a fantasztikus játékhoz, amelyet a Sunny Pawar nevű gyerekszínész nyújt a rémült, elkeseredett, de utolsó percig bizakodó kis Saroo szerepében. Új szülei egy teljes és boldog élet esélyét teremtik meg számára, de amikor a jómódú, félreeső, vidéki családi házat – a továbbtanulás reményében – immár huszonévesen elhagyja, és friss barátnőjével belekeveredik Melbourne multikulti olvasztótégelyébe, rájön, hogy nem igazán tud mit mondani, ha múltja felől érdeklődnek a haverok. Elkezdi egyre erősebben nyomasztani értelmezhetetlen, traumatikus múltja, amelynek foszlányai apránként bugyognak fel az elfojtásból. Hiába szerető anyja, apja, törődő párja, identitásválsága depresszióba torkollik, eltaszítja magától őket.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.