Lángoló Chicago I/13.

máj 7, 2018 by

Lángoló Chicago I/13.

Chicago Fire 1. évad: A sorozat olyan nem hétköznapi emberekről, hősökről szól, akik nap, mint nap kockáztatják az életüket azért, hogy megmentsék mások életét a tűz és a füst martalékától. Ők nem mások, mint a tűz lovagjai, a tűzoltók. Az 51-es osztag a tűzoltás és a mentés elitjébe tartozik. Őket küldik a legveszélyesebb helyzetekhez, ők azok, akik pillanatok alatt kénytelenek élet-halál kérdésekben döntést hozni, még ha sokszor nehéz is nekik. Kevés embernek van stresszesebb és veszélyesebb munkája, mint az 51-es chicagói tűzoltóknak. Ezek a bátor férfiak és nők másokkal ellentétben a bajjal szembe futnak, ám bátor mindennapi vállalásaik életük többi részére is hatással vannak… [Tűzoltók – Tűzoltás]: A tűzoltás legrégebbi ismert ábrázolása a Ninive melletti Nimrudból származik. Ezen a kb. 2800 éves illusztráción az emberek hosszú nyelű kanalakkal öntözik a várból kidobált égő fáklyákat.

Ktészibiosz és tanítványa, Hérón i. e. 250 körül megalkották az első tűzoltásra is alkalmas kéthengeres, szelepekkel ellátott nyomószivattyút. De ez az idő múlásával feledésbe merült. A 15. századtól ún. vízipuskát, a 17. századtól ún. gólyanyakú fecskendőt használtak. 1672-ben feltalálták a nyomótömlőt, és a fecskendők légkazánnal való ellátását, ezzel jelentős fejlődést érve el a tűzoltás terén. 1829-ben Amerikában elkészítették az első működőképes gőzfecskendőt, amely kb. 630 liter vizet 28 méter magasra tudott fellőni.

Ettől kezdve hanyagolni kezdték a kézi működtetésű tűzoltási módszereket, és egyre jobban próbáltak a gépi meghajtásúakra átállni. Magyarországon ezzel a gőzfecskendővel legelőször 1873-ban, Pesten oltottak tüzet. A 20. század elején jelentek meg az első villamos-, és belső égésű motorral meghajtott fecskendők. Majd a bevált dugattyús rendszert felváltotta a centrifugál-szivattyú, amelyet a mai, korszerű gépjárműfecskendőkön is alkalmaznak. A második világháború után kezdték használni a porral, illetve habbal oltó fecskendőket.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.