A csatahajó-sziget

dec 2, 2017 by

A csatahajó-sziget

„Tartalom” → Japánban, Nagaszaki partjaitól 15 kilométerre található Hashima, közismertebb nevén Gunkanjima. („Csatahajó-sziget”). A film története szerint a japánok gyarmatosítási korszakának idején 400 koreait kényszerítettek rabszolgasorsba a szigeten, ahol szénbányászatra fogták őket, ám egy napon a rabok fellázadtak, és megkísérelték a szökést… → /Háttér/ → A sziget története a 18 század elején kezdődött. A közeli Takashima sziget lakói a felszínen talált szenet már évszázadok óta használták háztartásaikban. A terület földbirtokosai a Fukahori család meglátta a lehetőséget és átvette a takashimai bánya irányítását. Az egyre növekvő szénigény miatt körülnéztek a közeli szigeteken is ekkor bukkantak a hashimai szénkincsére a tengerfenéken.

poster
A csatahajó-sziget
00:00
--
/
--

A 19. század közepére Japán megnyitott kapuit és hamarosan sorban álltak Nagaszaki kikötőjében a gőzhajók. Sokáig Hashima volt az egyetlen kapocs Japán és a nyugati világ között. A II. világháború idején már évi 410 ezer tonna szenet termeltek ki, azonban a japánoknak a fronton volt a helyük. A kormány által a helyettesítésükre hozott kínai és koreai hadifoglyok a betonfalakkal körülvett munkatáborban, főként az alultápláltság, betegségek következtében sorra vesztették életüket. A háborút követően a japán lakosság folytatta a bányászatot és az 1950-es évek végére a sziget lakossága elérte az 5300 főt, az ekkori népsűrűség meghaladta a 139100fő/km2. Míg a tenger alatt a bányászat virágzott addig a felszínen egy egész kis város épült iskolával, kórházzal, üzletekkel és templommal, sőt még bordélyház is működött a szigeten.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.