Kálvária

okt 12, 2017 by

Kálvária

Calvary [2014]: Egy átlagos, vasárnapi gyóntatás során, Lavelle atyát halálosan megfenyegetik. A fülke faragott rácsán túl ismeretlen férfi beszél arról, hogy kisfiúként egy azóta halott pap molesztálta és ezt nem tudja feldolgozni. Hogy bosszúját valahogy mégis kitöltse, egy ártatlan papot fog megölni, hiszen az nagyobb visszhangot kelt, és az ő tragédiájával is inkább egyenértékű veszteség az egyház számára. Lavelle atya hét napot kap, hogy rendbe tegye a dolgait – illetve, hogy utána járjon, ki akarja meggyilkolni… Mindezek ellenére a film egyáltalán nem krimi, és a cselekmény központi szálát valójában sokkal inkább az emberi gyengeségekkel való szembenézés építi, mint a nyomozás. A maga metaforikus szépségében már a cím is kijelöli ezt az irányt, amit aztán az első percekben csak tovább hangsúlyoz a tény, hogy a vétlennek kell megfizetnie mások bűnéért.


A jelen vétkesei a falu lakói, akik provokatívan vagy megrögzötten, de nem akarnak változni, változtatni – az már nem derül ki, hogy tudnának-e, mert nem veszik a fáradtságot, hogy igazán megpróbálják. Lavelle kutatása során ismerős, jellemző karakterek sora vonul fel a vásznon, egyesek konkrétan megidézik a katolikus doktrína szerinti hét főbűn valamelyikét, legyen az a bujaság, a kevélység vagy akár a jóra való restség. A helyiekhez képest persze Lavelle ártatlansága is viszonylagos, hiszen egykor alkoholista volt, sőt, felesége halála után kislányát is elhagyta, mikor a papi hivatást választotta. A film pontos, mély, de reális dialógusai által azonban egyértelművé válik, hogy eredendően jószívű és józan gondolkodású ember, aki, ha kell együttérzően, ha kell kemény szavakkal, vagy iróniával, vagy ellenmondást nem tűrően, de valós kommunikációt folytat a rábízottakkal – a nyájjal…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.