Black Rose

Black Rose

Gheorghe Zamfir eredetileg harmonikát szeretett volna tanulni, de a zenei gimnáziumban a harmonika osztály már megtelt, így 14 évesen, kényszerűségből került Fănică Luca pánsípművész osztályába. Új hangszerét nemcsak megszerette, de kiderült, rendkívüli tehetsége van hozzá, 18 évesen már országos zenei versenyt nyert a pánsíppal. 1968-ban karvezetőként végzett a bukaresti konzervatóriumban. Az 1960-as évektől kezdett Európa-szerte ismert zenész lenni, hála Marcel Cellier svájci néprajzkutatónak, aki romániai népzenegyűjtése közben „fedezte fel” őt. 1966–tól 1969-ig a bukaresti Ansamblului folcloric Ciocârlia népi együttest vezényelte.

1966-ban már kiadta első lemezét, rajta olyan híres darabokkal, mint a Doina de Jale és a Doina ca de la Visina. 1970-ben megalakította saját együttesét, amellyel 1971-ben 45 fellépést adott a Gaîté-Montparnasse-ban, Párizsban. Itt használta első alkalommal azt a négy különböző pánsípot (szoprán, alt, tenor és basszus), amelyet ő maga készített 1968-ban. 1972-től kezdte a pánsípot orgonakísérettel megszólaltatni. 1974-ben írta Mise a békéért című művét nai-ra, kórusra, orgonára és zenekarra. Az 1976-os év nagy sikere az Été d’amour, majd ezt követte máig talán leghíresebb dallama, a Magányos pásztor, melyben James Last is közreműködött zenekarával. Az 1980-as években bejárta a világot, számos sikeres koncertet adott. Háromszor fogadták őt a Vatikánban, játszott II. János Pál pápa miséje alatt. Több nagy sikerű filmhez komponált zenét.

1990-ben visszatért Romániába, a 2006-ban újjáalakított Nemzeti folklór zenekarral adott koncerteket. 50 éves pályafutása során több, mint 300 kompozíciót alkotott népzenei, kamarazenei, szimfonikus, vokális műfajokban. A zenetörténet olyan mestereinek műveit tolmácsolta hangszerén, mint Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, a XX. század könnyűzenéjéből John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel vagy Elton John. Gheorghe Zamfir 120 aranylemez és platina lemez tulajdonosa, 120 millió albuma kelt el. Ő az egyetlen európai művész, aki kétszer kapott az USA-ban aranylemezt, ő az egyetlen román művész, aki Magyarországon aranylemezes lett.

Submit a Comment

SEO Ajansı