Bipoláris zavar

ápr 18, 2017 by

Bipoláris zavar

health-andBármilyen furcsán hangzik, gyermekeknél is leírtak típusos depressziókat. Ezek közel azonos formában jelentkeznek, mint a felnőtteknél, jóllehet minden esetben van eltérés. Okai között fellelhetőek a környezeti és a genetikai tényezők egyaránt. A bipoláris betegség előfordulási gyakorisága gyermek- és serdülőkorban 0,6 % körüli. Ha a kevésbé súlyos depresszív és hipomán betegségeket is ide soroljuk, úgy elérheti a 7,3%-ot. A serdülőkori depressziós epizód előfordulása a fiatalok körében 4,7 %, szóval 100 fiatalból majdnem ötnél megjelenik. És ezek nem azok az esetek, amikor rosszkedvű a gyerek, mert elhagyta a szerelme. Genetikai eredetre utal az, amikor a családokban a bipoláris zavar halmozottan fordul elő, akár több generáción keresztül is.

A bipoláris megbetegedések alig 10%-a jelenik meg 12 éves kor körül, azaz a prepubertásban. Serdülőkorban azonban leginkább bipoláris érzelmi zavar jelentkezik, ami mániával vagy depresszióval kezdődhet. Jellemzője, hogy az emelkedett érzelmi állapot és a fokozott aktivitás váltakozik a búskomorsággal és az aktivitás csökkenésével. Sőt, azt is tapasztalhatjuk, hogy az ingadozások között a fiatal teljesen tünetmentes, ami még érthetetlenebbé teszi a betegséget. A bipoláris megbetegedéseknél előfordulhat, hogy az első, téves diagnózis az iskolafóbia, az anorexia nervosa, a viselkedészavar vagy a hiperaktivitás.

A későbbi vizsgálatok azonban segítenek a helyes diagnózis felállításában. A gyógyszeres terápián túl az egyéni és csoportos pszichoterápiának, illetve a családterápiának egyaránt fontos szerepe van. A gyógyszeres terápia hátránya, hogy a mellékhatások (szájszárazság, fáradtság érzése, aluszékonyság) sokszor nehezebben viselhető a gyermek számára, mint maga a betegség. Ilyenkor történik a gyógyszerelhagyás, de ezt mindenképpen előzze meg az orvossal történő konzultáció – hátha tud alkalmasabb szert ajánlani. Továbbá a gyógyszer néha hetek alatt áll be, azaz idő kell, míg kifejti hatását. Ez türelmetlenné teheti azt, aki szedi és a javulást várja. Mivel a gyógyszer a kognitív területekre is hat, befolyásolhatja az iskolai teljesítményt. Előnye azonban az, hogy a gyermek alkalmas lesz pszichoterápiára, aminek jelenléte a kezelésben elengedhetetlen.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.