A béke pápája 5.

feb 19, 2017 by

A béke pápája 5.

Pope John Paul II [2005]: 5. befejező rész ismertetője: A ’80-as évek végén vagyunk. Mindenhol feszült a politikai helyzet. A pápára nagy teher nehezedik. Úgy érzi, neki kell enyhítenie a szenvedők terhét, neki kell megnyugvást adnia a felbolydult világban. Olyan új évezredről álmodik, amiben béke, egyetértés és szeretet van. Ám hiába hirdeti ezek fontosságát, egyre gyakoribbak a háborúk, a terrortámadások, az etnikai tisztogatások. II. János Pál egészségi állapota egyre romlik. Lemondani viszont nem akar, engedelmes egyházi szolgaként azt is az Úrra bízza, mikor ér véget földi szolgálata… (Jegyzet) Karol Wojtylának – akit a “pápák pápájának”, és a “leg-ek pápájának” is neveznek – azaz II. János Pál pápának izgalmas élettörténetét beszéli el az öt részes sorozat. II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt.

II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz, és az összes addigi pápa között a legelső szláv. Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte.

Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a „létező” szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen. 2005. április 2-án 21 óra 37 perckor elhunyt. 2011. május 1-jén XVI.Benedek pápa boldoggá avatta.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.