A béke pápája 3.

feb 19, 2017 by

A béke pápája 3.

Pope John Paul II [2005]: 3. rész ismertetője: 1958 karácsonyán Karol Wojtyla immár Krakkó mindenkori legfiatalabb püspökeként celebrálja az éjféli misét a nagyváros közepén szabad ég alatt rögtönzött templomban, amikor rohamrendőrök jelennek meg, hogy véget vessenek a szertartásnak. Mivel templom nincs, Wojtyla új utakat keres, hogy híveit egyben tartsa: vallásos körmenetet, kirándulásokat, közös evezéseket szervez. Később Rómába megy, ahol bíborossá avatják. Itt összetalálkozik fiatalkori zsidó barátjával, Romannal és hírt kap Evaról is, akin a nácik orvoskísérleteket hajtottak végre és most csupán napjai vannak hátra. 1978-ban tagja a konklávénak, ami VI. Pál utódját hivatott megválasztani. Az új pápa viszont 33 nappal megválasztása után meghal, amit sokan jelként értelmeznek, és elérkezettnek látják az időt arra, hogy 455 év után ne olasz pápát válasszanak… (Jegyzet) Karol Wojtylának – akit a “pápák pápájának”, és a “leg-ek pápájának” is neveznek – azaz II. János Pál pápának izgalmas élettörténetét beszéli el az öt részes sorozat.

II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz, és az összes addigi pápa között a legelső szláv. Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte.

Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a „létező” szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen. 2005. április 2-án 21 óra 37 perckor elhunyt. 2011. május 1-jén XVI.Benedek pápa boldoggá avatta.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.