A béke pápája 2.

feb 16, 2017 by

A béke pápája 2.

Pope John Paul II [2005]: 2. rész ismertetője: Édesapja halálát és legjobb zsidó barátjának elhurcolását követően Karol komoly döntésre jut: pap akar lenni, ezért jelentkezik az illegalitásban működő krakkói szemináriumba. Barátai, színjátszótársai előbb megpróbálják lebeszélni, de őket inkább most az ellenállási mozgalom érdekli igazán. Karol is részt vesz a mozgalomban, aminek két barátja is áldozatul esik. A németek kivonulásával rendeződni látszik Lengyelország sorsa, de az öröm csupán átmeneti. Hamar rá kell jöjjenek, a kommunizmus sem hoz számukra semmi jót: a hajdani ellenállás tagjait kivégzik, a vallást üldözik. Ebben a miliőben szentelik Karol Wojtylát pappá 1947. január 1-jén… (Jegyzet) Karol Wojtylának – akit a “pápák pápájának”, és a “leg-ek pápájának” is neveznek – azaz II. János Pál pápának izgalmas élettörténetét beszéli el az öt részes sorozat.

II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. 264. volt az egyházfők sorában, 455 év óta az első nem olasz, és az összes addigi pápa között a legelső szláv. Pápai tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte.

Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a „létező” szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte szavát a háborúk ellen. 2005. április 2-án 21 óra 37 perckor elhunyt. 2011. május 1-jén XVI.Benedek pápa boldoggá avatta.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.