Egészséges ötletek 11.

jan 5, 2018 by

Egészséges ötletek 11.

Egészséges ötletek tárháza: „Cím” → A kiegyensúlyozott munkahelyért → Egy kis munkába még senki nem halt bele. A munka nemesít. A munka gyümölcse a legédesebb élvezet – és így tovább. Végeláthatatlanul lehetne sorolni a szüleinktől kapott intelmeket, mellyel utunkra bocsátottak ifjúkorunkban. Vajon érvényesek ezek a mondások a 21-ik században is? Tényleg nem lehet belehalni a munkába? A múlt század vége óta zajló jelentős társadalmi és gazdasági változások különösen érzékenyen érintették az addig „élethosszig tartó munkahelyhez” szokott, (poszt)kommunista országban élőket. Az elmúlt évek alatt végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szokatlan stresszhelyzeteknek kitett, a kapitalista gazdaságot nehezen megszokó egyének között megnőtt a betegségek előfordulása.

A kutatók előfeltevésükben úgy gondolták, hogy a munkahelyi bizonytalanság és az egészség kapcsolata kulönbözhet iskolai végzettség, nem, kor, illetve családi állapot szerint. Valóban logikus feltevés például, hogy az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőket sokkal jobban befolyásolja a munkahely bizonytalansága, mint képzettebb munkatársaikat, mivel ők szűkebb társadalmi és pénzügyi forrásokkal rendelkeznek.

Szintén kézenfekvőnek tűnik, hogy a munkanélküliség réme a legnegatívabb hatással a dolgozó éveik közepén lévők csoportjában van, családfentartó szerepük es banki kölcsöneik miatt. Elképzelhető, hogy a munka elvesztésétől való félelem más korosztályt valamivel kevésbé érint meg, hiszen a fiatalabb populáció még felvállalhatja az “ifjúság szerepét”, míg az idősek számára a korengedményes nyugdíjazás jelenthet megoldást…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.