A messzi dél vadjai

feb 14, 2017 by

A messzi dél vadjai

lu_logo_256pxBeasts of the Southern Wild [2012]: Végre valaki arra használja a filmet, amire való: szakítani a realizmussal, a valóság utánzásával, és olyan önálló világot teremteni, amelyik semmilyen más műnemben nem létezhetne, csakis filmen. Épp ezért A messzi dél vadjai-t nem is lehet aggyal nézni, ahogyan a filmek túlnyomó többségét: ez a meseszerű világ, amely ugyanazokból a magokból nő ki, amelyekből az álmok is, nem az értelemre hat – a néző azt sem tudja, hol játszódik ez az egész, és sokáig még azt sem, miről szól egyáltalán. Csak magával ragadja ez a különleges színű, formájú és állagú valami, akárha megbabonázták volna. Film ennél talán még soha nem beszélt pontosabban, nagyobb szabásúan, teljesebben, fantasztikusabban a gyereklélekről, a gyerekeknek a – fene tudja, talán még gyermekpszichológiailag is teljesen pontosan ábrázolt – sajátos világáról.

Eleve az egész filmben csak az és csak úgy jelenik meg, ahogyan azt Hushpuppy látja, amit és ahogy egy gyerek leszűr a világból – ezért nem fontos a helyszín, ezért nincs szó alkoholizmusról, csak egy férfiról a kezében sokszor piásüveggel, ezért nincsenek egyesével bemutatva a szereplők (csak megjelennek, amikor először Hushpuppy látószögébe kerülnek), és ezért hiányzik a filmből a külső tekintet, amely akkurátusan bemutatná a körülményeket, a kontextust. Mind a konkrét, mind a metaforikus síkon lenyűgöző, ahogyan összeáll ez a gyerekvilág, ami nem kisebb, mint az igazi, csak más a középpontja – maga a gyerek. Aki még azt hiszi, hogy az ő élete nemcsak számára hallatlanul fontos, hanem mindenki más számára is, ezért feljegyzéseket hagy a jövő tudósainak, akik majd tudni akarnak arról, hogy ki volt az a Hushpuppy, és hogyan élt az apukájával a Teknőben. Aki még azt hiszi, hogy ami a világban rossz, azt csak ő ronthatta el, és ha valami eltörött – márpedig valami mindig eltörik, van, hogy az egész világ -, azt neki kell megjavítania.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.