Jeanne d’Arc Story

Már 17, 2017 by

Jeanne d’Arc Story

A százéves háború 1337-ben robbant ki a francia trón körül kialakult sorozatos viták eredményeként. A háborút hosszabb-rövidebb, viszonylagos békével jellemezhető szünetek tagolták. A harcok zömmel Franciaország területén zajlottak, s mivel az angolok a chevauchée taktikát (hasonló a felperzselt föld taktikához) alkalmazták, a francia gazdaságot tönkretették. A francia népesség még nem állt helyre a múlt századi pestisjárvány után, ráadásképp a kereskedők el voltak vágva a külföldi piacoktól. Jeanne d’Arc pályafutásának kezdetén az angolok már majdnem elérték céljukat, egy kettős monarchia felállítását angol irányítással, sőt a francia hadsereg már nem aratott jelentősebb győzelmet egy generáció óta. DeVries szavaival „a Francia-Királyság még a XIII. századi csírájának árnyéka sem volt”. Jeanne születésének idejében a francia király, VI. Károly elmebeteg kirohanásai miatt gyakran képtelen volt uralkodni.

Jeanne 1412 körül született Jacques d’Arc és Isabelle Romée lányaként Domrémy-ben, egy faluban, mely a Bar hercegségben helyezkedett el (a hercegséget később Lotaringia (Lorraine) tartomány annektálta, Domrémyt pedig Domrémy-la-Pucellé keresztelték át). A szülei egy 50 holdnyi föld tulajdonosai voltak, az apa a farmermunka mellett kisebb hivatali pozíciót is elfoglalt, az adót szedte és a helyi őrséget vezette. A falu egy elszigetelt területen helyezkedett el északkeleten, mely hű maradt a francia koronához a körülötte lévő burgund területekkel szemben. Nem csoda, hogy a rajtaütések gyakoriak voltak, s még Jeanne gyermekkorában egy alkalommal leégett a falu. Jeanne elmondása szerint 12 éves korában, 1424-ben részesült először azokban a rendkívüli látomásokban, melyek egész életét végigkísérték, ellátták természetfölötti tanácsokkal, külső és belső harcaiban buzdításokkal.

A látomásában egyedül volt egy mezőn és hangokat halott, amikor elmúlt a látomás, sírva fakadt, olyan csodálatos volt, amit látott. Úgy vélte Szent Mihály, Alexandriai Szent Katalin és Antiokheiai Szent Margit szólították meg és kérték arra, hogy űzze ki az angolokat és vezesse a dauphint Reimsbe megkoronázni. 16 éves korában megkérte egyik rokonát Durand Lassoist, hogy vezesse a közeli Vaucouleursba, ahol megkérelmezi a helyőrség vezetőjétől gróf Robert de Baudricourttól a francia királyi udvar meglátogatását Chinonban. Baudricourt rosszmájú válasza nem tántorította el. A következő januárban visszatért és két támogatóra talált, Jean de Metz és Bertrand de Poulengy személyében. Az ő pártfogásuk alatt egy második találkozásra volt lehetősége, ahol egy rendkívüli jóslatot tett a hadiszerencse megfordulásáról Orléans közelében.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.