Sohasem ártok

máj 8, 2017 by

Sohasem ártok

Amikor Lori Reimuller megtudja, hogy Robbie nevű fia epilepsziás, először rábízza őt a kórházi orvosok szaktudására. De a kezelések és gyógyszerek sorra csődöt mondanak és a kisfiú egyre rosszabb állapotba kerül. Az elkeseredett édesanya ezért elhatározza, hogy saját maga végez kutatást az orvosi irodalomban, hátha megtalálja fia számára a megfelelő kezelést, mielőtt még végleg késő lenne… (igaz történet alapján) A főszereplő Meryl Streep 1949. június 22-én született Harry Streep és Mary Streep gyermekeként. 1975-ben végezte el a Yale Egyetem dráma szakát. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júlia című filmben. Ezután jött egy nagyobb szerepe is a A szarvasvadász című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscar-díját.

A film témájául szolgáló betegség előfordulási aránya igen magas. A gyermek populáció 1%-a, a felnőtteknek pedig 1,5%-a epilepsziás. Magyarországon mintegy 150000 embert, illetve családot érint, és mintegy félmillió embernek lehet életében egyszer vagy többször epilepsziás rohama.

A mai korszerű kezelések (gyógyszerek, esetleg műtét) eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg a vele szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe. A népesség 5%-a élete során legalább egy epilepsziás rohamot elszenved. Ám ezt nem nevezzük epilepsziának, csak ha ismétlődik.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.