Az Üzenet 2.

máj 8, 2017 by

Az Üzenet 2.

181[The Message]: Musztafa Akkad, ez a szíriai srác filmrendező akart lenni. Tekintettel arra, hogy Szíria sok mindenről ismert, de a mozgóképes dömpingjéről nem, Akkad 19 évesen, 1949-ben kivándorolt az USÁ-ba egy Koránnál a kezében, ahol tanulmányai befejezése után televízióknál helyezkedett el. 46 évesen kapott először lehetőséget arra, hogy filmet forgasson, de ő rögtön le akarta hozni a csillagokat az égről, s nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy Az üzenet c. filmjével bemutassa az iszlám létrejöttét. Meggyőződése volt ugyanis, hogy az iszlámot a nyugati világ félreértelmezi, ezért egy tisztázó jellegű művet akart készíteni Mohamed prófétáról. E törekvése az USÁ-ban mérsékelt sikert aratott, ugyanis a filmben hiába szerepelt Anthony Quinn, meg Irene Papas, egy valaki nem került benne elő: maga Mohamed.

poster
Az Üzenet 2.
00:00
--
/
--

No, nem azért, mert nem lett volna rá színész, hanem azért, mert az iszlám tagadja a próféta ábrázolhatóságát, de a képzőművészetben egyébként is elutasító az emberalakokkal szemben. A nyugati közönség viszont Mohamedet magát akarta látni, vagy legalább a hangját hallani, de ez sem adatott meg neki, csak a szubjektív kamera mutatja be, hogy néha hozzá beszélnek, meg azt, hogy mit láthatott ő, ráadásul a felvilágosultabbak tudták, hogy Mohamednek volt hét felesége, plusz lányai és vejei is, akikre ez az ábrázolási tilalom szintén kiterjedt, tehát Mohamed szétágazó családjába éppúgy nem engedett a film betekinteni, mint személyes hadvezéri és szónoki képességeibe.

Márpedig Mohamed nem egy szótlan és sótlan alak volt, hanem a vallás és politika területén egyaránt győzelemre törő és azt el is érő személyiség. Mindez természetesen nem érdekelte azokat a muzulmánokat, akik azt hitték, hogy Anthony Quinn azért szerepel a plakátokon, mert ő játssza a prófétájukat, és a Washington DC-ben található zsidó B’nai B’rith érdekvédelmi szervezet székháza elé gyűltek össze, hogy felgyújtsák azt, ha be merik mutatni a filmet. Az a legkevésbé sem zavarta őket, hogy a rendező muzulmán volt, meg hogy nem láttak a műből még egy képkockát sem, továbbá az sem, hogy Líbiában és Marokkóban forgatták, és Líbia diktátora, azaz Kadhafi ezredes anyagilag is segítette, emellett két iszlám egyetem is jóváhagyta a végső változatot.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.