Lord Longford

máj 6, 2017 by

Lord Longford

181A film egyrészt valós történetet mesél el, ergo nincs ok megkérdőjelezni valóságtartalmát, másrészt tézisfilm, mely azt vizsgálja, érvényes lehet-e a kereszténység legfőbb hitelve, a megbocsátás akkor, amikor maga a Sátán menyasszonya ül velünk szemben. Lord Longford valóban megjárta ezt a poklot, melybe Mira Hindley, a hetvenes évek első felének Angliájában egyes számú közellenségnek számító többszörös gyermekgyilkos kényszerítette a hívő katolikus főrangot. A film, köszönhetően az eset nagy publikációjának és Lord Longford ismertségének, nem tartalmaz váratlan fordulatokat, de erre Hooper rendezése nem is törekszik. megelégszik azzal, hogy a lehető legnagyobb történelmi hűségben rekonstruálja az ügyet, Longford kampányát, melyre két igen elképesztő színész áll a rendelkezésére: Jim Broadbent a megbocsátó lord, de Samantha Morton is képes titkokkal és rejtélyekkel felruházni Mira Hindley valóban ördögi személyiségét.

Kettejük játéka valóban képes plasztikussá, valódi kérdéssé tenni a keresztényi dilemmát, hogy meg lehet-e bocsátani egy olyan elvetemült bűnözőnek, aki ártatlan és számára ismeretlen gyermekeket gyilkolt meg kíméletlen és embertelen kegyetlenséggel. A dilemma a néző számára nem annyira elgondolkodtató, hanem inkább dogma, szószékről a nyájhoz intézett szentencia, amelyre csak annyit mondhat, hogy ámen.

Még akkor is, ha nem gyakorló keresztény, bár a lord keresztényi érvei vajmi kevés hatással vannak Hindley véréért üvöltő tömegekre, ahogy ezt a film is mutatja, de ennél többet nem is kezd vele. Így a film a hitben erőseket megerősíti, de az ellenkezőket meggyőzni nem tudja…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.