Isten Városa

dec 4, 2016 by

Isten Városa

lu_logo_256pxRio de Janeiróban járunk, de nem a képeslapokon látott felében. Az Isten városának nevezett nyomornegyed történéseit követjük nyomon, ahol magas a bűnözési ráta, rengeteg a narkós és a hajléktalan. Néhány itt elő srác sorsát konstatáljuk, kezdve a kisgyermekkoruktól. Rakéta bátyja bűnöző, ő viszont sosem akart a nyomdokaiba lépni, inkább a fotózás érdekelte. A teljes ellentéte Kiskocka, akinek az idősebb testvére szintén törvényszegő, az öcsike pedig példaképként tekint rá. Néhány év múlva felcseperednek, s Rakéta képtelen elhelyezkedni Isten városában, míg a Kis Z-vé avanzsált Kiskocka a helyi alvilág ura lesz. A cselekmény nem lineáris, sokszor találkozunk flasback formájában beköszönő emlékekkel. Történetünk a 70-es évektől játszódik, egészen a 80-as évekig. Jól láthatóan változik a film színvilága az idő hatására. A kezdetben a barnás, sárgás képeket felváltják a komor, hideg színek.

Rakéta szinte az egyetlen pozitív hős a filmben, aki a negyedben levő borzalmak dokumentálásával és fotózásával szeretne munkát szerezni a helyi újságnál. Az ő baja az, hogy könnyen megfutamodik és képtelen kiállni magáért. Maga a történet elég komplex, nehéz szavakba önteni. Az események pörögnek rendesen, pedig a játékidő több mint két óra. Sokszor ugrálunk az időben, ismerünk meg új karaktereket, akik próbálnak valami maradandót alkotni. Az Isten városa tökéletesen tartja fenn a feszültséget, olykor megbotránkoztat, máskor behoznak egy apró fordulatot, ami még jobban lehúzza a nézőt a nyomornegyed gátlástalan világába.

A legszörnyűbb az egészben pedig, hogy az ember el is hiszi, amit a képernyőn lát. Az Isten városa kemény film, ami egy kemény világot, életstílust mutat be. Nem áll messze a reménytelenségtől, itt nem kifizetődő becsületesnek lenni. Intuitív jelenetek sora, vérgőzös bandaháborúk, ahol már rég kihalt az erkölcs és az emberség. A néző viszont csak egy szeletet kap Isten városából, mert az élet nem áll meg, hanem zajlik tovább a maga medrében. Már ha ezt lehet életnek tekinteni.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.