Ments meg, Uram!

Sze 10, 2016 by

Ments meg, Uram!

lu_logo_256pxVan-e különbség a bűn fokozatai között? Kevésbé bűnös-e az, aki „csak” segédkezik egy gyilkosságban, mint aki kezet is emel embertársára és vérét ontja? Jogunk van-e ahhoz, hogy elvegyük egy másik ember életét, ha az gyilkos? Vannak dolgok, amelyekről nagyon nehéz őszintén beszélni, még akkor is, ha valaki olyan világos és egyértelmű erkölcsi útmutatóhoz tartja magát, mint a Biblia. Ilyenkor derül ki, hogy milyen nehézkesek és különbözőek az emberek, mennyire másként értelmezik a leírtakat, és maga a Szentírás is, amit a legtöbben biztonságos és jól ismer terepnek hisznek, milyen sokfajta módon értelmezhető. Tim Robbins filmje egy kétszeres gyilkosról szól. Idáig egyszerű, hiszen mindenki számára egyértelmű, akár keresztény, akár nem, hogy ölni bűn. Poncelet, a filmbéli gyilkos, ha ölt: bűnös ember.


A kivégzésére várakozó férfi azonban azt állítja, a gyilkosságot, amit ketten követtek el, ő csak végignézte, segédkezett ugyan benne, de az ölés bűne őt nem terheli, s míg a másik, a valódi gyilkos „csak” életfogytiglani börtönbüntetést kapott, őt elveszelytik. A férfi segítséget kér egy katolikus apácától, látogassa meg a börtönben. A Susan Sarandon által megformált nővérnek nyugtalanító kérdésekkel kell szembenéznie: adható-e bűnbocsánat ekkora bűnért? Jézus megbocsát mindenkinek, mondja a hívő asszony.

De mi van akkor, ha a bűnös, azt állítja, nem bűnös? Mi van akkor, ha nem érez valódi bűnbánatot, sőt, az egyetlen, amit érez, vád és düh az őt megölni készülő emberek ellen? Van-e különbség a bűn fokozatai között? Kevésbé bűnös-e az, aki „csak” segédkezik egy gyilkosságban, mint aki kezet is emel embertársára és vérét ontja? Jogunk van-e ahhoz, hogy elvegyük egy másik ember életét, ha az gyilkos? Mássá tesz-e két gyilkosságot, ha az egyik törvényes, a másik pedig nem? Gyilkossá válnak-e azok az emberek, akinek a „munkájuk része”, hogy segédkezzenek egy ember megölésében, még ha az bűnöző is? Szentesíti-e az emberölést a földi ítélkezés?

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.