Monsier Batignole

máj 5, 2017 by

Monsier Batignole

lu_logo_256pxEdmond Batignole [2002]: 1942, Párizs. Edmond Batignole visszahúzódó, konfliktus kerülő ember. Hentesüzletének egyedüli fizetőképes ügyfelei már csak a náci tisztek maradtak. Amikor két sonka ellopásáért megvádol egy zsidó kisgyereket, akaratlanul is felhívja rájuk a megszállók figyelmét. A családot deportálják, Batignolék a a céltudatos feleség nyomására beköltöznek az üresen maradt nagyobb házba. Egy napon az elhurcolt család gyermeke, Simon kopog ajtajukon. A hentes kelletlenül elszállásolja, de napokon belül egyre többen lesznek. Batignole kétségbeesetten próbál megszabadulni tőlük. Azonban minél több emberrel beszél kimenekítésükről, annál inkább rájön, hogy neki magának kell megtennie a veszélyes mentőakciót… – Az Edmond Batignole emlékeztet a Schindler listájára: a hentesként dolgozó Batignole ugyanis szintén zsidókat ment a második világháborúban – csak ő kicsiben csinálja.

További hasonlóság Spielberg (és az író Thomas Keneally) hősével, hogy kisemberhősünk is akaratán kívül válik Hőssé, a sors szeszélye folytán sodródik bele abba a helyzetbe, hogy zsidó kisgyermekeket mentsen ki a nácik által megszállt Franciaországból. A kisebb volumennek és a kisebb formátumú főhősnek megfelelően az Edmond Batignole-ban nem a nagyszabású és egyre nagyobb méreteket öltő mentőakción van a hangsúly, hanem a hétköznapi történéseken. Miután ugyanis Batignole befogadja házába azt a zsidó kisfiút, aki részben az ő hibája miatt veszítette el családját, valahogy meg kell oldania, hogy – elsősorban kollaboráns veje elől – eltitkolja, kit is bújtat.

Ez a kis bújócska pedig egészen odáig vezet, hogy hentesünk a kis csapattal (időközben ugyanis egyre többen lesznek) egy kis vidéki kiruccanást is szervez – aminek persze nem a friss levegő vagy a testmozgás a célja, hanem valami egészen más… S mivel Gérard Jugnot-nak mindig is jól ment a kisemberfigurák életre keltése (Batignole alakját is mintha csak ráöntötték volna), a film jól működik – és Jugnot forgatókönyvíróként és rendezőként sem vall szégyent, így a végén még a könnyekig megható befejezés is összejön neki.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.