Szégyen és szeretet

máj 29, 2017 by

Szégyen és szeretet

lu_logo_256pxMaster Harold… and the Boys [2010]: A film az apartheid idején játszódik Dél-Afrikában. Egy esős délutánon Hally, a 17 éves fiú úgy dönt, hogy édesanyja két fekete szolgája, a középkorú Sam és Willie társaságában múlatja az időt, akik idilli történetek keretében felidézik neki életre szóló barátságuk legszebb pillanatait. Ám amikor Hally megtudja, hogy rasszista és alkoholista apját hazaengedik a kórházból, dühét a két szolgán vezeti le, és ennek beláthatatlan következményei lesznek… (Apartheid?): Az apartheid a faji elkülönítés (szegregáció) politikája, amelyet a Dél-afrikai Unióban illetve utódállamában, a Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség. Az országban az élet minden területén – gazdaságban, politikában, kultúrában – az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült. Minden terület a fehérek kezében összpontosult.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Az első európaiak Portugáliából érkeztek a mai Dél-Afrika területére, akik a 15. században értek a partokhoz. Kolóniákat viszont a hollandok alapítottak a 17. században, a 19. században viszont az angol jelenlét is erősödött. A búrnak nevezett többnyire hollandokból és frízekből, kisrészt hugenotta és német bevándorlók állandó konfliktusban álltak az őslakosokkal egészen 1838-ig, amikor is véres csatában legyőzték a zulu erőket. A búrok gyűlölettel tekintettek a feketékre, iskoláikban is külön arra oktatták a gyerekeiket, hogy a fekete ember a sátán ivadéka, kafferek (pogányok), meg kell semmisíteni őket. A 19. században búr irtóhadjáratok indultak a zuluk és busmanok ellen, falvaikat felgyújtották, állataikat elhajtották, másokat koncentrációs táborokba küldtek.

A zuluk később az angolokkal is harcba kerültek, ezt a csatát végül szintén az európaiak nyerték. A főleg a nyersanyagokért folytatott harcok 1899 és 1902 között az angol-búr háborúhoz vezettek, amely arról is nevezetes, hogy a britek megalkották a világ első koncentrációs táborát, ahol 28 ezer búr pusztult el. A 20. század elejétől angol gyarmat, majd 1926-tól Dél-afrikai Unió néven a Brit Nemzetközösség tagja lett. A mai Dél-afrikai Köztársaságot 1961-ben kiáltották ki. A lakosságnak mintegy 75%-a őslakos, a fehérek mellett jelentős ázsiai népesség él Dél-Afrikában.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.