Beszélj!

máj 5, 2017 by

Beszélj!

lu_logo_256pxSpeak [2004]: Melinda, az elsőéves gimnazista elveszítette a beszédképességét. Fiatal, boldog lány volt, ám a nyár végén történt esemény hatására megnémult. Amióta Melinda nem beszél, a barátai sorra elmaradtak mellőle, az anyja is inkább a saját problémáiba menekül. Senki sem hajlandó segíteni neki, hogy feldolgozza a szörnyű emléket, azt, hogy megerőszakolták. Végül Mr. Freeman segítségével képes szembenézni a múlttal… (Megjegyzem): Megrázó, nagyon szép film. A film alatt végig ott húzódik egyfajta melankolikus, szomorú hangulat, ami igazán megfogja az embert. Melinda élete, önkéntes száműzetése, antiszociális viselkedése úgy jelenik meg, hogy az ember önkéntelenül is együttérez vele. Szörnyű látni, ahogy egy ártatlan, intelligens, fiatal lány ellök magától mindent és mindenkit, ahogy sodródik a napokkal és közben nem találja a helyét.

A magányt zseniálisan ábrázolják a filmben, az ember legszívesebben a képernyőn keresztül megragadná a főhőst, hogy megrázza, megölelje, megvigasztalja, felajánlja neki a saját barátságát. Elképesztő az is, hogy milyen nyomasztó atmoszférát sikerült teremteni a filmben. Minden teljesen hétköznapi, és mégis, ahogy Melinda szemén keresztül szemléljük ezt a számunkra sem ismeretlen világot, minden annyira idegennek és üresnek tűnik. Az embert szinte letaglózza, ha belegondol, hogy a történetben semmi olyan nem fordul elő, ami ne történhetne meg, vagy történt meg már ezerszer, és ezek közül a legrosszabb a középpontban álló eseményre gondolni.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.