A csend világa

máj 1, 2017 by

A csend világa

lu_logo_256pxThe Silence [1998]: Khorshid tizenéves fiú és vak. Édesanyjával él egyedül egy kis faluban, Tadzsikisztánban. Kifinomult érzékenységgel rendelkezik, abszolút hallása van, ezért egy nagyon szép munkával áldotta meg az ég: hangszerhangoló. A tadzsik tradicionális zenei hangszereket hangolja hallás után. Apja Oroszországba ment, édesanyja halász. Legkedvesebb barátnője a gyönyörű, okos és tisztatekintetű kislány, Saada. Khorshid naponta buszozik a munkahelyére, néha azonban a hangok megtévesztik és máshol száll le… Khorshid története a csend filmje. Poétikus, egyszeri és feledhetetlen műalkotás. Mohsen Makhmalbaf filmje. Makhmalbaf 1957-ben született Teherán egyik szegénynegyedében. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát és dolgozni kezdett, hogy anyagilag támogassa családját.

1974-ben a sah diktatúrája idején öt esztendőre börtönbe került, mivel részt vett egy rendőrőrs elleni támadásban. A forradalom után felhagyott a politikával és az irodalom felé fordult: számtalan novellát, színdarabot, valamint egy regényt adott ki. Első filmjét 1982-ben forgatta. Ma már Irán egyik legjelentősebb rendezőjének számít, lánya, Samira tizennyolc esztendősen forgatta első munkáját, az Alma címmel.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.