Holdfény királyság

máj 1, 2017 by

Holdfény királyság

lu_logo_256pxMoonrise Kingdom [2012]: A legtöbb kamaszokról szóló szerelmes filmmel épp az a gond, hogy képtelenek meggyőzni a nézőt: a kiskölykök problémái fontosságukban nem csak az iskolai csetepatékkal vetekszenek, és hogy a két tizenegy-két éves közti szerelem nem fog nyom nélkül elmúlni pár hónap múlva. A Holdfény királysággal ellenkező a helyzet: Wes Anderson társíró-rendező olyan szokatlan komolysággal beszél a gyerekekről, hogy eszünkbe sem jut az életkor (vagy bármi más) miatt relativizálni a felmerülő problémák és helyzetek súlyát. A Holdfény királyságban egyszerűen két ártatlan és őszinte emberről van szó, akik egyébként nem is csinálnak semmi „gyerekeset” – ha éppenséggel pont az ártatlanságot és a magától értetődő őszinteséget nem tekintjük ilyennek. A film mindkét főhőse abban a korban van, amikor az ember már kialakítaná saját életét, már vannak saját elképzelései és vágyai, ugyanakkor a környezete és főként szülei még határozottan gyerekként kezelik.

Ezért okoz felfordulást és pánikot a filmbéli kis szigeten, hogy Sam, az árva és érzelmi instabilitása miatt kissé különc fiú megszökik a cserkésztáborból, hogy – legalább egy-két hét erejéig – megszöktesse Suzyt, akivel egy éve ismerkedett meg, hogy akkor megkezdett levelezésük során kiderüljön, lelki társra talált benne. Hiába nem akar mást, csak egy kicsit együtt lenni a két kiskamasz, a rendőrség, a teljes cserkésztábor és Suzy családjának mentőexpedíciója miatt a vakáció inkább egy folyamatos menekülésre hasonlít. Mindeközben persze nem csak a romantika a lényeg: Sam az árvasággal és a szülei elvesztése utáni újrakezdéssel próbál valahogyan megküzdeni, míg Suzy az apja és anyja közti krízis miatt frusztrált, és mert családjában, talán érdemtelenül, őt tartják a „rossz gyerek”-nek. Fontos témák ezek, igen empatikusan körüljárva; a Holdfény királyság ifjúsági filmnek, kiskamaszok számára is tökéletes néznivaló

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.