Steve Jobs

máj 5, 2017 by

Steve Jobs

181Danny Boyle: Steve Jobs [2015]: Az első szegmens 1984-ben játszódik, Jobs a Macintosht készül bemutatni a cég társalapítójával, Steve Wozniakkel, állandó marketinggurujával, Joanna Hoffmannal és az egyik alapfejlesztőjével, Andy Hertsfelddel. Amint nagyban folyik a nyitórendezvény előtti sürgés-forgás, betoppan Jobs exnője, Chrisann, aki sikertelenül próbálja meg újra rávenni Steve-et, hogy végre ismerje el, hogy ő az apja öt éves kislányának. A perceken át tartó jelenet után a kamera már Steve és az éppen aktuális Apple-vezérigazgatóval, John Sculley-val szócsatázik. Ugyanezek a real time-hatású jelenetek kétszer is megismétlődnek: 1988-ban, a NeXT első prezentációja előtti felhajtáskor, illetve az iMac 1998-as bemutatóján. Ezek alatt végig Jobsra tapad a kamera és látjuk komplex interakcióit kollegáival, illetve lányával.

Fassbendertől megszoktuk a profizmust, játékában átütően képes adni a saját zsenialitástól szédült, kvázi-pszichopata innovátort, aki soha nem volt képes személyes és profi kapcsolatait hosszútávon fenntartani. Fassbender one man show-jában egyszerre tud szimpatikusnak és kegyetlennek tűnni ugyanazzal az arccal, kiváltani a nézőből bólogatásokat a felmondott életbölcsességekre és ellenszenvet az aljas húzásaira. A többi szereplő nem kap mélyebb dimenziót, katalizátorként működnek, hogy a velük levő interakció során Jobs személyiségének újabb aspektusait domborítsák ki. A film legdinamikusabb konfliktusa mégis az apa-lánya viszony marad, amely a nagy (életrajzi) hiátusokkal dolgozó sztori ellenére ad egy fejlődési ívet Jobs figurájának.

Ahogy egyre inkább elfogadja őt, közelebb engedi magához, és megpróbálja beleélni magát – a kezdeti elutasítás ellenére – az apa szerepébe, annyira „váltja” meg őt egyre inkább a film is. Nyomon követhető, amint interakcióik során a kezdetekben megismert, saját maga által kreált álbölcsességekkel igazolt ignoranciáját levetkőzi, és belátja mulasztásait, úgy szakmai, mint magánéleti téren. Ez a felismerés pedig a haláláig kitartó sikeréhez vezet. A filmben ez lenne az iPod bemutatója, a kütyü, amely „száz meg száz dalt csempész lánya zsebébe”, de ebből már csak egy apró részt láthatunk, the rest is history – ahogy mondják: médiahiszti övezte újabbnál újabb Apple-termékek, „na, kié az első új iPhone?”-riportok, „ennyiért veszed, ennyiért csinálják Ázsiában”-posztok.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.