Az utolsó mondat

Sze 6, 2016 by

Az utolsó mondat

181Dom över död man [2015]: Torgy Segerstedt volt Svédország egyik legnevesebb újságírója, aki a harmincas évektől kezdve az 1945-ben bekövetkezett haláláig egyszemélyes háborút folytatott Hitlerrel és a náci rezsimmel szemben. Szakmai életéhez hasonlóan magánélete is viharos volt, hisz beleszeretett egy barátja feleségébe, miközben maga is házas volt. Ez a magával ragadó, egyszerre drámai és költői hangvételű film bemutatja annak a férfinak a két oldalát, akit nem lehetett elhallgattatni, továbbá pontos képet fest Svédország ingatag politikai helyzetéről a II. világháborúban… Ingrid Segerstedt-Wiberg, Torgny Segerstedt lánya így vall apjáról: Apám bátor ember volt. Olyan, aki első perctől bátor.

1932-ben lapja, a Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning centenáriumi számában azt írta: „Egy újság ne riadjon vissza attól, hogy ellenkezést vált ki, és ellenséget szerez magának. Adjuk meg az igazságnak, ami az igazságé.” Apám már 1933-ban bírálta Hitlert. Hitler 1933. január 30-án lett kancellár, és apám a GHT „A mai nap” rovatában február 3-án leírta, hogy Hitler sértés Európára nézve.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.