Stradivari

aug 23, 2016 by

Stradivari

181Stradivari [1989]: A gyermek Stradivarit rabul ejti a hegedű hangja. Az árvaház mellett, ahol nevelkedik, van a híres cremonai hegedűkészítő, Niccolo Amati műhelye. Elkövetkezik az idő, mikor apránként összeszedett szerszámokkal, innen-onnan elcsent fából elkészíti a saját első, bizony még elég rossz hangú hegedűjét. Ám mégis olyat, melynek láttán a mester maga mellé veszi, hogy megtanítsa a hegedűkészítés minden fortélyára. Rövidesen el is sajátítja a hegedűkészítés mesterségét és egyre nagyobb hírnévre tesz szert. Amikor feleségül veszi szeretett Francescáját, úgy tűnik, mindent megkapott az élettől: szakmai elismerést és álmai nőjét. A legendás hegedűkészítő élete azonban szomorú és drámai fordulatokban is bővelkedik… (Élete): 1644 körül született az lombardiai Cremonában (nem messze annyi halhatatlan muzsikus szülőhelyétől), Alessandro Stradivari és Anna Moroni fiaként. 1667 és 1679 között Nicola Amati műhelyében tanult.

1680-ban nyitotta meg saját műhelyét a Piazza San Domenicón. Ezt követően hamar kialakult saját stílusa, amely az Amatiétól leginkább sajátos faválasztási elveiben (egységesítve a fa-falvastagságot és a fahajlítást, valamint kiemelve a lakkozás jelentőségét), illetve újfajta csigaformáiban különbözött. Úgy értett a hangszereihez felhasznált fafajtákhoz, mint akkoriban kevesek. Cremonában halt meg, a Basilica di San Domenicóban temették el, amely a jelenleg Piazza Romának nevezett városi park területén állt, s ahol ma sírfelirat őrzi emlékét.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.