Keleti Körút 3.

aug 9, 2016 by

Keleti Körút 3.

Egy konfliktusos régióban a zene összekötő ereje életmentő lehet. A Közel-Kelet és az arab világ sok ezer éves kultúrtörténettel, és ezzel együtt jelentős zenei múlttal is rendelkezik. Az európai hatás mellett az egyes térségek önállóan is gazdag zenekinccsel rendelkeznek, amelyek megőrzése a modern zeneoktatásnak is feladata. Ráadásul a térség viharos múltú, konfliktusokkal teli országainak más kérdésekben is megoldást jelenthet a zene. Az arab világ országait az Arab Zenei Akadémia kapcsolja össze, az intézménynek huszonkét ország a tagja, így az arab térség legnagyobb részét átfogja, egészen Észak-Afrikáig. A szervezet sokirányú célkitűzései között szerepel az arab zene minden fajtájának megőrzése, a zeneoktatás és a tanárképzés fejlesztése, a zenészek illetve a zenével foglalkozó média támogatása, így például magazint adnak ki, valamint szerveznek gyermekeknek zenei fesztivált is.

A térségben létezik egy különösen fontos zeneoktatási intézmény, az Edward Said Nemzeti Konzervatórium, amely 1993-as alapítása óta oktat palesztin fiatalokat, professzionális pályára készülőket és amatőröket egyaránt, arab és nyugati zenére. A több nagyvárosban is részlegeket fenntartó iskola nevét az ismert palesztin származású gondolkodóról kapta, aki jelentős szerepet játszott a konzervatórium létrejöttében, és számos munkát írt zenéről, társadalomról illetve a közel-keleti térség helyzetéről. Legtöbben – legalábbis a zenekedvelők – talán nem ezekről a munkáiról ismerik elsősorban.

1999-ben Daniel Barenboimmal együtt hozta létre a Nyugat Keleti Díván Zenekart, amelyben izraeli, palesztin és más arab országokból való zenészek dolgoznak együtt. A céljuk az volt, hogy a zenészek a muzsika közvetítő erején keresztül és a közös munka során képesek legyenek felülemelkedni az esetleges ellentéteken, hogy ezáltal országaik is könnyebben jussanak békére.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.