Távol az emberektől

máj 29, 2016 by

Távol az emberektől

BLoin des hommes / Far From Me [2015]: A helyszín Algéria, 1954. Kitört a háború, és Daru, a falusi iskola tanára, a francia sereg egykori katonája, két tűz közé kerül. Spanyol ősöktől született Algériában, ezért idegennek tartják a helyiek és a gyarmatosítók egyaránt. Így mikor vonakodva beleegyezik, hogy elkísér egy gyilkossággal vádolt disszidenst a körzeti rendőrőrsre, nem várt események sorozata elbizonytalanítja Darut, vajon melyik oldalon is a helye… David Oelhoffen író-rendező Albert Camus A vendég című novellájából adaptált, lenyűgözően fényképezett drámája a klasszikus western összes védjegyét megtartó, mégis erős kortárs áthallásokkal bíró, lebilincselő történet erkölcsről és barátságról. „Háborúban muszáj eldöntened, ki mellé állsz” hangzik el a filmben, és mégis, ha valamire, akkor ennek a mondatnak az ellentettjére biztosan rámutat ez a történet. Hiszen háborúban nincs jó vagy rossz, csak sérült lelkek és tragikus sorsok mindkét oldalon. A Távol az emberektől című dráma tökéletesen komponált, őszinte elbeszélés a háború borzalmairól, és az élet fundamentumát alkotó érzésekről, mint a barátság, az életösztön, a becsület, vagy a szülőföldhöz való feltétel nélküli kötődés.


A film alapjául szolgáló novellát, a 20. század egyik nagy pacifista írója, Albert Camus írta A vendég címmel. David Oelhoffen francia rendező, forgatókönyvíró adaptációja pedig igazi mestermunka, és bár lényegesen eltér az eredetitől, annak mondandójához végig hű maradt. És hát mi a filmadaptáció lényege, ha nem ez? Érdekes kérdés, hogy mitől működik egy ilyen kísérlet, hiszen rengeteg példát láttunk már a bukásra. Valószínűleg a tisztelet az eredeti szerző, és annak munkája iránt, egy jó adag tehetséggel párosítva jó kiindulópont, és az itt egyértelműen megvan. A közel két óra úgy ad valami igazán szépet, hogy külön-külön sem a feldolgozott téma, sem a táj, Algéria kopár, sziklás vidékei nem lennének azok. A Nick Cave komponálta filmzene is nagyon a helyén van: nem bonyolult, nem tolakszik, nem is halljuk sokat, éppen ezért emlékszünk rá, és pont ezért alkotja szerves részét a hangulatnak. A főszereplőt alakító Viggo Mortensen (vagy Aragorn, ahogy a legtöbben ismerjük), hatalmas teljesítményt nyújt. Csak hogy átérezzük, milyen keményen dolgozott a szerepen, megemlíteném, hogy a film kedvéért megtanult franciául algériai akcentussal beszélni, és mellékesen egy kicsit arabul is…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.