A louisiánai befutó

jún 3, 2016 by

A louisiánai befutó

The Runner [2015]: A 2010-es olajkatasztrófa után egy idealista, de gyarló politikusnak szembe kell néznie tettei következményeivel, miközben élete romokban hever, mivel karrierjét derékba törte egy szex botrány… 2010 április 20-án robbant fel a Deepwater Horizon fúrótorony a Mexikói-öbölben. Minden idők legnagyobb amerikai olajkatasztrófája során több mint három hónapig ömlött az olaj a tengerbe, összesen 780 millió liter. Április 20-án felrobbant, majd két napra rá a tengerbe süllyedt a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég által üzemeltetett olajkitermelő platform. A robbanás alatt 11 munkás eltűnt, 111 embert kimenekítettek. Naponta 159 ezer liter kőolaj került a tengerbe a hivatalosan is a legnagyobb amerikai olajkatasztrófa alatt. Júliusra a szennyezett víz elérte Missisipi, Louisana és Florida partvidékét is. A robbanást az okozhatta, hogy túl mélyre fúrtak, illetve hogy a kútfúró szerkezet építésekor kihagytak egy költséges mélytengeri szelepet. Más szakértők szerint azonban a katasztrófához az vezethetett, hogy a BP már a kút ideiglenes lezárására készült, és az ilyenkor felhalmozódó gáz áttörte a betondugót.


A Deepwater Horizon 120 méter hosszú és 78 méter széles volt, nagyjából akkora, mint egy focipálya. Elsüllyedése után több hónapon át próbálkoztak 1500 méteres mélységben a kút elzárásával. A Mexikói-öbölben a hajók dolgoztak folyamatosan, hogy feltakarítsák a tengeren úszó olajfoltokat, a hajók azonban csak a szennyeződés 10 százalékát tudták begyűjteni. Azért, hogy az olaj ne jusson el a partvidékekig, és ne okozzon károkat az ottani élővilágnak, úszó kordonokat feszítettek ki az olajfolt köré. Az olaj másik, kisebb részét irányított égetéssel próbálták eltüntetni…

Ez a film a színdarab és az 1989-es filmváltozat új változata.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.