Isten haragja

jún 30, 2015 by

Isten haragja

Frailty [2001]: Bill Paxton filmje, az Isten haragja a vallási fanatizmus és az őrület egy pedigré elegyét ábrázolja. Azt a lelkületet, amely dacol a kor materiális-ok-okozati okoskodásával és szkepticizmusával, amellyel felvértezve legszorosabb kapcsolataink amortizációja sem tántoríthat el. Amely félelmetesebb, mint a vak hit, és erősebb, mint amilyenné bármilyen emberi erkölcs tehet minket. A két fiát, Fentont és Adamet egyedül nevelő Meiks angyali sugallatra másodállásban démonokat kezd vadászni. Ami ijesztővé teszi az éjjeli túlórákat, az egyfelől az, hogy ezek a démonok emberi formát öltenek, vagyis az apa a környék gyanútlanul parkoló, bevásárló, haza sétáló, ajtót nyitó polgáraira csap le. Ezen felül a küldetéstudat átörökítése sem hat nyugtatólag a nézőre. Meiks a beavatás finom átmeneteire túl nagy hangsúlyt nem fektetve tudatosítja fiaiban: nekik is ez lesz a feladatuk. A “démonok” megtalálása, elfogása, majd elpusztítása. Ők lesznek a később “Isten keze” néven elhíresült csonkolásos gyilkosságsorozat elkövetői.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Már, ha képesek apjukra nem őrültként tekinteni. Ha elfogadják, hogy a küldetése valódi, ha meg tudják tanulni, hogy nem érteni kell, hanem hinni benne, hinni valamiben, ami ellentmond minden addigi szabálynak és törvénynek. Ha elég erősek ahhoz, hogy az összes addig általuk elsajátított és érzékelt morálra és logikára fittyet hányjanak. Többek között erre az erőre, illetve ennek hiányában erre a gyengeségre utal a film eredeti címe, a frailty, azaz morális gyengeség. A történet előrehaladtával pedig egyre élénkebb fénytörést szenved az erkölcs általános fogalma.

Adam és Fenton eleinte csak lelki, majd testi megpróbáltatásai a felnőtt Fenton visszaemlékezéseiben elevenednek meg. A játékidő túlnyomó részét kitevő flashbackek keretéül a megtört Fenton vallomása szolgál, aki elhunyt apját és öngyilkos fivérét mintegy feladva áll az Isten keze ügyben komolyabb eredmények nélkül nyomozó FBI ügynök elé. A látszólag csak a Közönséges bűnözők és a Sebezhetetlen narratív és tematikai elemeit ügyesen ötvöző Isten haragjának pont az a legnagyobb erénye, ahogy egy pszichológiailag hiteles thriller és egy természetfeletti horror között egyensúlyoz. Ahogy Fentonnak, a nézőnek sem ad bizonyosságot a film, a fiúnak az apjába vetett hitét, a nézőnek pedig a diszkrét-realista díszletek közé talán beszivárgó misztikum iránti fogékonyságát teszi próbára.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.