Hórusz Szeme 2.

jún 18, 2015 by

Hórusz Szeme 2.

Ozirisz, a reinkarnáció ura: Az egyiptomi mitológiában Ozirisz volt az alvilág istene, a holtak bírája. Nevének jelentése a „trón szeme”. Kultusza a napistenével vetekedett. Uralkodói jelképei a pásztorbot és a korbács. Fehér lepelbe, vagy múmiaként ábrázolták, fején két tollal díszített Atef koronát viselt. Kezdetben Oziriszt Busziriszben tisztelték, kultusza azonban gyorsan terjedt az egész országban. Abüdosz pedig fő központja lett. A legenda szerint fejét ebben a városban temették el. Itt épült az Ozireion. A feltételezés szerint az Ozireion egy részét évezredekkel Széti uralkodása előtt építették. Építészeti jellegzetessége a Völgytemplommal mutat hasonlóságot. I Széti átalakította, javította, és adta a díszítést. Mások szerint ő is építette. Ozirisz képviselte a fényt, a tudást. Alkalmanként úgy utalnak rá a szövegek, mint Nebtem, vagy „ univerzális mesterember”. Sokszor ábrázolják emberfölötti lényként is.

Uralja az eget (Orion csillagkép), és király a földön. Magas termetű, és körszakállt visel. A halottak könyve azt írja, hogy Ozirisz lakóhelye a vízen nyugodott, és élő kígyókból készült a fala. Ozirisz volt, aki az embereket megtanította a földművelésre, az állattenyésztésre, a szőlőkultúra művelésére, a mezőgazdasági eszközök készítésére, a búza és az árpa művelésére, a művészetekre, törvénykönyvet adott kezükbe, megszabadította őket barbár, primitív szokásaiktól, és bevezette őket az istenek kultuszába.

„…hogy bejárja a Föld összes lakott területét, és megtanítsa az embereknek hogyan műveljék a szőlőt, hogyan arassák le a búzát és az árpát: mert azt feltételezte ha ráveszi az embereket, hagyjanak fel vadságukkal és szelíd életvitelt folytassanak, azzal halhatatlan dicsőséget szerez hatalmas jótéteményei miatt….”

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.