A lélek tudománya

jan 5, 2015 by

A lélek tudománya

Az emberek a civilizáció hajnala óta hisznek a lélek létezésében. De segíthet-e a modern tudomány a lélekről alkotott képünk árnyalásában? A film az agykutatás, a robotika és a pszichológia legújabb eredményeinek fényében vizsgálja az emberi lélek titkait. A halálközeli élmények és a módosult tudatállapotok vizsgálatával a kutatók az emberi lét legizgalmasabb kérdéseire keresik a választ, és most mi is velük tarthatunk a lélek, az elme és az öntudat megértése felé vezető úton. (Jegyzet): A Biblia, az emberiség legrégebbi történelemkönyve rendszeresen leírja, hogy az ember, mint élőlény rendelkezik fizikai testtel és lélekkel. Az élet során a kettő elválaszthatatlan egységet képez, azonban halál után a lélek elszáll, a test pedig élettelenül itt marad. Más vallások szintén fenntartják a lélek létezését, azonban vannak olyanok, melyek lélekvándorlásról beszélnek, vagy a lélek utóéletéről halál után.

A Biblia az emberre test és lélek egységeként tekint. Ez azt jelenti, hogy az ember test és lélek, ám ez a két rész az emberen belül elválaszthatatlan. E kettő szoros kölcsönhatásban van egymással, nem lehet függetleníteni egyiket a másiktól. A test nyomorúságát megsínyli a lélek, a lélek bajai károsan hatnak a testre. A lélek az a részünk, amely érzékeny Istenre, amely képes kapcsolatba lépni Vele, amelyen keresztül Isten leginkább hatást tud gyakorolni ránk – például a lelkiismeret által.

Emiatt az Istenre való nyitottság miatt a lélek az a része az embernek, amelynek nagyobb befolyást kell szereznie az ember egészének irányításában, és ez a kettő szétválaszthatatlansága miatt nem történhet másképp, mint a test rovására. A test és lélek szembeállítása mögött a Bibliában ezért soha nem dualista, hanem tapasztalatokon nyugvó, realista emberkép rejtőzik.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.