A Segítség: Intro

nov 14, 2014 by

A Segítség: Intro

A film üzenete egyszerű: legyél bátor, még akkor is, ha körülötted senki sem az. Jackson, Mississippi, ’60-as évek. Rythm and blues-t, rockabilly-t és jazzt izzadnak a falak. Csinos fehér nők hajcsavarókkal a fejükön nézik a tévén a fekete-fehér adást. Fehér bőrű fiatalok hideg limonádét isznak a hőség ellen, este shake-eket, kólát, fánkot és meggyespitét rendelnek a bárban. Rágózva Chevrolet Impalákkal versenyeznek a szabadság és demokrácia útjain. Fehér bőrű, pocakos, szemüveges apáik pedig az esti Ku Klux Klán-gyűlésen keresztet égetnek, ahogyan apáik is tették. A segítség című film éppen ebben a közegben játszódik. Egy fekete nővel készített interjút látunk az első képsorokon. Megtudjuk, hogy 1911-ben született, és már kisgyerekkorában tudta, habár voltak másirányú álmai is, hogy szolgálólány lesz, mivel az anyja is az volt, a nagyanyja meg rabszolga.

Az interjúvoló megkérdi: Milyen érzés a fehérek gyerekeit nevelni, miközben otthon a sajátjára valaki más vigyáz. És máris belecsöppentünk a probléma kellős közepébe az interjúalanyon keresztül. Megismerjük a fehérek és feketék közösségét, főként a nőket, ami logikus is, hiszen elsősorban a háziasszonyok dolga volt a ház körüli személyzetről gondoskodni, ahol a fehér lányok az urak, és akiknek a férjvadászat a legfőbb cél, az asszonyklub körüli szervezési teendők a legnagyobb szórakozás. A klubban ironikus módon egyébként az afrikai éhezőknek gyűjtenek, de törvény tiltja nekik, hogy érintkezzenek a feketékkel, ha esetleg eszükbe jutna ez. Törvény tiltja, hogy a könyvek ugyanazon példányát használja egy fehér iskola, mint amelyiket egy fehér, aki pedig netán arról beszélne, írna, vagy terjesztene ilyen írásokat, rács mögött találja magát.Törvény tiltja azt is, hogy ugyanazt a buszt használják, vagy ugyanazt a wc-t.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Tags

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.