Fekete halál

okt 20, 2014 by

Fekete halál

18+Black Death [2010]: A Fekete Halál nevet a középkorban pusztító pestis járványnak adták, mely életek ezreit követelte országszerte Angliában. A szóbeszéd szerint azonban létezik egy falu, melyet elkerült a pestis. Osmund, a fiatal szerzetes és Ulrich, a lovag kapja a feladatot, hogy kiderítse, hogyan lehetséges ez, hiszen az információ segíthet a járvány megállításában. Mint kiderül, a faluban egy nekromanta tevékenykedik, aki képes életre kelteni a holtakat… (Jegyzet): A fekete halál az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa volt, amely 1348 és 1350 között tetőzött Európában. Széles körben elterjedt elképzelés szerint a Yersinia pestis baktérium által kiváltott bubópestis-járvány volt, jóllehet ezt több tudós megkérdőjelezi.

A feltételezések szerint Kínából indult, és a selyemúton érte el a Krím-félszigetet 1346-ban. Onnan valószínűleg a kereskedőhajókon gyakran megjelenő házi patkányok bolhái révén terjedt el a Mediterráneumban és Európában. A fekete halál nagy, fekete kiütéseket okozott a testen. Becslések szerint a járvány Európa lakosságának 30–60%-át pusztította el, ezzel a világ népességét 450 millió főről 1400-ra 350–375 millió főre apasztva. Vallási, társadalmi és gazdasági változásokat indított el, amelyek mély hatást gyakoroltak Európa történelmére. A kontinens népessége csak 150 év alatt állt helyre. A járvány többször visszatért egészen a 19. századig.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.