Oscar Romero

ápr 13, 2014 by

Oscar Romero

181Romero [1989]: Latin-Amerika legismertebb és legtiszteltebb modern mártírja, Oscar Romero, San Salvador-i érsek életéről és átváltozásáról szóló, dokumentumdrámába hajló életrajzi film. Romero-t 1980-ban, 3 évvel érsekké választása után gyilkolták meg egy mise bemutatása alatt. El Salvador a 70-es években, amikor is a néhány arisztokrata által vezetett kormányzat státuszának megtartása érdekében az ország teljesen elszegényedett, lakosságának szervezkedései ellen a megfélemlítés, a terror, az elnyomás eszközeit válogatás nélkül felhasználta. A „kommunizmus elleni harc” jegyében – amerikai segítséggel -, az évtizedekig tartó elnyomás alatt több mint 60 ezer salvadorit öltek meg, legtöbbször kegyetlen kínzások után.

A szintén arisztokrata származású Romero-t azért választották érseknek, hogy a politikától elzárkózó, a könyvek világában élő püspök ne kavarjon sok vizet ebben a szituációban. Ő azonban – felelősségét felismerve – mégis kiállt az egyház által hirdetett társadalmi igazságosság és emberi méltóság értékei mellett.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Szólj hozzá!

You must be logged in to post a comment.